dijous, 26 de setembre del 2013

Precaució i prudència al bosc quan aneu a buscar bolets

La muntanya té molts atractius i ofereix un gran ventall d'activitats per fer-hi al llarg de l’any, com la d'anar a buscar bolets; unes activitats, però, que han d'anar acompanyades d'una bona seguretat.


Recomanacions: 
  • Planifiqueu bé l'excursió.
  • Abans de sortir, tingueu en compte l'estat del temps. Si el pronòstic no és bo, desistiu d'anar a buscar bolets. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
  • Adeqüeu el vostre equipament (roba, calçat...) a l'activitat i porteu a sobre un telefon mòbil. Aneu al bosc amb roba de colors vius -com el taronja o el groc-, perquè facilita la localització en cas de pèrdua.
  • És recomanable portar una mica de menjar, com fruita seca, i aigua.
  • Millor no anar-hi sol.
  • Heu de conèixer la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d'accés. És bo prendre punts de referència per orientar-vos -són bons punts de referència, per exemple, el lloc on heu estacionat el cotxe, una línia elèctrica o un rierol d'aigua-.
  • No apureu el temps de l'activitat. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada, perquè no hagueu de marxar quan fosquegi.
  • En cas de necessitat, truqueu als equips d'emergències, a través del telèfon gratuït 112. Un cop comunicada la vostra posició, no us mogueu del lloc fins que no contacteu amb el personal de recerca.
  • Tingueu molta cura en la recol·lecció i identificació dels bolets. Poden ser la causa d'una Intoxicació per bolets.

Cliqueu sobre la imatge per poder veure un vídeo d'un rescat a la muntanya.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Font: Generalitat de Catalunya


Incendi forestal a Tivissa

El passat dijous 19 de setembre es va produir un foc forestal al municipi de Tivissa. Segons dades facilitades pel Cos d'Agents Rurals, el foc hauria cremat unes 146,6 hectàrees de vegetació forestal de pi i matoll. En l'extinció d'aquest foc hi van participar els bombers de Piera. Us deixem amb imatges produïdes per l'Equip d'Enregistrament d'Imatges (EEI) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya (cliqueu sobre les fotografies per poder veure el vídeo).




diumenge, 15 de setembre del 2013

Tres equips de Bombers de la Generalitat participaran al IX Encuentro Nacional de Rescate en Accidentes de Tráfico

Tres equips dels Bombers de la Generalitat participaran en la novena edició del Encuentro Nacional de Rescate en Accidentes de Tráfico, que es farà al Circuit de Barcelona-Catalunya els propers dies 17 i 18 de setembre. Es tracta dels equips dels parcs de Terrassa, Granollers i Lleida, que es van classificar en aquest mateix ordre en les primeres posicions del concurs intern dels Bombers de la Generalitat, fet el passat mes d’abril a la ciutat de Lleida.

Organitzat per l’Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico (APRAT), amb el patrocini de Nissan Safety & Security i la col·laboració de l’Ajuntament de Montmeló, el concurs és la final estatal. En ella hi participaran 15 equips, entre els quals també n’hi haurà 3 de convidats (2 portuguesos i un irlandès), que hi prendran part fora de concurs. Els 3 primers classificats tindran accés directe al World Rescue Challenge, el concurs mundial, que enguany es farà a Clearwater (Florida, Estats Units) entre el 28 d’octubre i el 3 de novembre i que comptarà amb la participació de 30 equips. El campió absolut, a més, rebrà un ajut de la Fundació Mutual de Conductors per cobrir part de la despesa que suposarà viatjar als Estats Units.

La competició, que es farà al paddock del Circuit, s’iniciarà a les 07.45 hores del proper dimarts 17 de setembre. Les maniobres de tots els equips es faran en sessions de matí i de tarda, fins a les 19.00h. I el lliurament de premis és previst per a les 20.00h de dimecres 18, al podi de la instal·lació. Dilluns dia 16, i a la Sala de Premsa del Circuit, es farà una jornada tècnica i tallers formatius sobre l’àmbit del rescat de víctimes en accidents de trànsit.

La trobada, tant la sessió tècnica com el Concurs en sí, té com a objectiu posar en contacte bombers d’arreu de l’Estat per compartir experiència professional i posar en comú reptes i solucions a un dels àmbits que, almenys a Catalunya, donen més feina als Bombers: l’actuació en accidents de circulació i el rescat de víctimes atrapades en els vehicles.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Font: Generalitat de Catalunya

Serveis destacats dels mes d'agost

Durant el mes d'agost els Bombers de Piera van realitzar 58 sortides dins dels municipis de Piera i dels Hostalets de Pierola, principalment, però també a d’altres municipis com Capellades, la Llacuna, Masquefa, Bellprat, Mediona, Collbató, Esparreguera, Òdena i Santa Margarida de Montbui. Els serveis realitzats es poden classificar de la següent manera:

- Accidents de trànsit: 2
- Focs de vegetació: 5
- Rescat urbà: 2
- Neteja de calçada: 2
- Assistència tècnica urgent: 2
- Fuita de gas: 1
- Focs urbans: 2
- Rutes i pràctiques: 19
- Altres serveis no urgents: 11
- Altres serveis a altres municipis: 12


Dels serveis d’aquest mes destacar el servei de dos focs forestals als Hostalets de Pierola, un el dia 13 d'agost, van cremar 250 m2, i l'altre, el dia 22 d'agost, i van cremar 6 ha. També destacar un foc a Piera, a prop de la Font del Prat, el dia 14 d'agost, on van cremar 150 m2. I, finalment, el 9 d'agost els Bombers de Piera van participar en l’extinció del foc forestal a Bellprat, on van cremar unes 12 ha aproximadament.